Er hangen zware wolken boven het domeinlandschap, nu registry xyz.com een systeem van automatische censuur voorgesteld heeft aan ICANN… Wat is er aan de hand?

Donkere wolken voor .xyz

Verleden week schreven wij dat de extensie .xyz momenteel het populairste gTLD is. Dat komt o.a. doordat het zowel de X-, Y-, als Z-generatie aanspreekt. Er beginnen zich echter donkere wolken te vormen boven de toekomst van dit domein.

Domain registry XYZ.com, dat onder andere de .xyz domeinextensie beheert, heeft immers onlangs een voorstel ingediend bij ICANN dat de Electronic Frontier Foundation zorgen baart. De registry wil namelijk dat bepaalde woorden die op een blacklist van de Chinese overheid staan, niet als domein geregistreerd kunnen worden bij de domeinextensies die XYZ.com beheert. Dat zou dus gelden voor .xyz, maar ook voor .college en .rent, die al in de General Availability fase zitten. Ook .security, .theatre en .protection (sunrise einde dit jaar) vallen daar onder.

Verboden woorden

Die lijst bevat bijna 12.000 verboden worden en termen, inbegrepen de Chinese woorden voor democratie en mensenrechten.  Volgens het EFF is het censureren van een domeinnaam weliswaar niet hetzelfde als het censureren van de content, gehost op dat domein. Wel zou “de medeplichtigheid van xyz.com om de internet-censuur van de Chinese overheid te bevorderen volkomen misplaatst zijn en in tegenstelling staan tot zijn rol als provider van domeinnamen aan de wereld”.

Het verbod zou niet slaan op reeds geregistreerde domeinnamen die toebehoren aan bedrijven / individu’s buiten China. ICANN heeft nu een publieke commentaar geopend op het voorstel. Hopelijk komt er voldoende protest en wordt XYZ.com verhinderd om zich tot zulke censuur te verlagen. Wat ze al niet doen om toch maar mee te kunnen spelen op de Chinese markt…