Het lijkt onafwendbaar: de wereld van het Internet of Things is aangebroken. Allerhande apparaten en wearables zullen verbonden worden met de cloud. Het nieuwe .cloud domein is een belangrijke factor in deze evolutie!

Toen de nieuwe domeinextensie .cloud aangekondigd werd, viel meteen op dat vele grote namen stonden te springen om deze tot de verbeelding sprekende domeinextensie te mogen beheren. Uiteraard behoorden Amazon en Google, als grootste aanbieders van clouddiensten, tot de kandidaat-operatoren.

Groot was echter de verbazing toen geen van beiden het haalde tijdens een besloten veiling in oktober 2014. Het spreekwoord “wanneer twee honden vechten om één been, loopt de derde ermee heen” indachtig, was het het tot dan onbekende hostingbedrijf ARUBA S.p.A dat de veiling won.

Cloud Pioneers

Ondertussen zijn we een jaar verder, en nadert de procedure voor de lancering van deze nieuwe domeinextensie zijn voltooiing. De Sunrise periode, voorbehouden voor merkhouders, loopt tot 15 januari 2016. Vanaf 25 januari tot 5 februari volgt een Landrush, met de General Availability  die op 16 februari 2016 van start gaat.

Verschillende bedrijven hebben ondertussen al hun .cloud domein geregistreerd, zoals blijkt uit de speciale ‘Pioneers” website. Onder andere Canonical Ltd, het Britse bedrijf achter de populairste Linux distributie Ubuntu, maar ook Nerdalize, een Nederlandse start-up die veel belangstelling wekte met zijn project om de door servers gegenereerde hitte om te zetten in een bron van warm water voor gewone burgers – een oplossing die uitgeroepen werd tot Europe’s Best Climate Venture 2015.

En u? Zou een .cloud domeinnaam het ideale thuis worden voor uw cloud-dienst of start-up? Misschien is uw project beter gediend met een van de tientallen andere nieuwe domeinextensies? Bekijk de uitgebreide lijst, en laat u inspireren!