De .be domeinextensie blijft het goed doen, zo blijk uit cijfers van DNS.be. Maar ook .vlaanderen, .gent en .brussels staan hun mannetje. De geografische extensies blijven dus populair. Enkele opvallende cijfers…

2,8% groei .be domeinnamen

De Belg houdt van zijn .be domeinnaam, dat is het minste wat je kan besluiten uit de cijfers die DNS.be, de registrar van het .be landendomein, enkele dagen geleden bekend maakte. Van 736.498 .be domeinen in 2007 is dat aantal in 2015 gegroeid tot 1.534.832, meer dan het dubbele dus in 8 jaar tijd. Eens een domein geregistreerd, blijft de Belg ook trouw aan dat domein: 86% van de .be domeinen wordt jaarlijks verlengd, waar dit gemiddelde in heel Europa toch wat lager ligt (79% in 2013).

.vlaanderen, .brussels en .gent

Maar ook de andere nieuwe geografische domeinnamen voor België komen op. Er waren einde 2015 reeds 6.991 .vlaanderen domeinen. Het .brussels domein heeft weliswaar betrekking op een kleinere oppervlakte maar volgt toch op de voet met 6.591 registraties (bron: DNS.be). Zelfs .gent, dat niet eens een gewest maar een stadsdomein is, heeft ondertussen reeds meer dan 3.209 registraties (bron: NtldStats).

Geografisch domeinnamen krijgen de voorkeur

Het is dus overduidelijk: de Belg houdt van zijn geografische verankering. Het .be domein heeft volgens de cijfers van DNS.be een aandeel van 59,2% in alle in ons land uitgevoerde registraties, gevolgd door .com (15,08%), .eu (7,46%), .net (7,25%), .nl (2,69%), .vlaanderen (0,38%) en .brussels 0,36%. Wellicht is het feit dat men zich tot een plaatselijk publiek richt en dus de eigen moedertaal kan hanteren in de domeinnaam, hier niet vreemd aan. Organisaties en reclamecampagnes bijvoorbeeld maken van hun slagzin vaak hun domeinnaam.

Hou het kort!

Soms echter wordt wel eens de duidelijkheid uit het oog verloren. DNS.be haalt drie voorbeelden aan van organisaties die het motto “keep it simple” uit het oog verloren zijn. Wat te denken van commissioncommunautariefrançaise.brussels (39 karakters) of internationaal-folkloristisch-oogstfeest-pikkeling.vlaanderen (50 karakters)? De kroon wordt echter gespannen door motor-verhuur-ducati-749-998-mv-augusta-f4-goldwing-1800-honda.be dat de gebruiker maar liefst 62 karakters laat intikken in zijn adresbalk. Het bedrijf zal flink in de buidel mogen tasten als het een spandoek wil maken met zijn domeinnaam erop!

De conclusie is duidelijk: plaatselijke domeinnamen zijn nog altijd erg belangrijk. En u, hebt u al een .be, .vlaanderen of .brussels domeinnaam voor uw project? Bekijk onze uitgebreide lijst met de vele mogelijkheden die de nieuwe domeinextensies bieden!