Het gaat hard voor de nieuwe domeinextensies. .xyz heeft .biz ingehaald en is nu de 5e grootste domeinextensie. Een overzicht van enkele indrukwekkende cijfers…

Record registraties op één dag

Het aantal domeinnamen blijft wereldwijd groeien, aan een steeds sneller tempo. De registratie van domeinen, ‘oude'” en nieuwe, bereikte immers op 18 februari een nieuw record met netto meer dan 750.000 domeinen op één dag tijd. Voor alle duidelijkheid: dit ‘netto’ betekent het aantal geregistreerde domeinen, min het aantal verwijderde domeinen (vervallen en niet vernieuwd).

Op 31 december 2015 waren er nog 158,7 miljoen ‘klassieke’ gTLD’s, en 10,9 miljoen ‘nieuwe’ domeinextensies, samen dus 169,6 miljoen. Volgens RegistrarStats.com waren er op 18 februari 175,5 miljoen domeinnamen, dus 6 miljoen meer in anderhalve maand tijd.

.xyz nog altijd kampioen

Het lijkt er ook op dat het bestaan van de nieuwe domeinextensies eindelijk tot het grote publiek doorgedrongen is. Op 20 februari 2016 waren er volgens ntldstats.com iets meer dan 14 miljoen domeinnamen met een van de nieuwe domeinextensies. Koploper is nog altijd .xyz, goed voor 2,5 miljoen domeinen (18,11%). Voor deze domeinextensie lijkt er een sterke vraag te zijn vanuit China. Niet alleen werden alle combinaties met 3-letterige woorden reeds geregistreerd, er zijn ook geen 4-letterige of LLLL.xyz domeinen meer vrij voor registratie.

Hiermee heeft .xyz in minder dan twee jaar tijd .biz voorbijgestoken, dat in 2001 gelanceerd werd en tot nu het 5e grootste gTLD was. Pas wanneer .xyz meer dan 5,5 miljoen registraties heeft, zal het de huidige nummer 4, .info, voorbij kunnen steken.

Concurrentie rukt op

Maar er zijn andere domeinextensies die snel aan populariteit winnen. .top is nu met 1,577 miljoen domeinen goed voor 11,24%.  .win doet het met een marktaandeel van  5,37% bij de nieuwe extensies beter dan het aandeel van 5,09% dat .club heeft.

Er zijn trouwens nog verschillende veelbelovende extensies in aantocht. Zo wordt in april .store gelanceerd, met de Sunrise op 6 april en General Availability op 14 juni. Ook het alternatieve .shop zal ongetwijfeld hoge ogen gooien, maar hiervan is de lanceringsdatum nog niet gekend.

En u? Hebt u al nagedacht over de mogelijkheden die een domeinnaam met een van de nieuwe extensies voor u biedt, op vlak van SEO en herkenbaarheid? Bekijk onze lijst met beschikbare extensies en laat u inspireren!